Ce este Sindromul Ovarelor Polichistice și cum îți influențează viața de zi cu zi?

Imaginează-ți că viața ta e un puzzle și ai primit o piesă neașteptată care pare că vrea să-ți încurce socotelile. Această piesă poartă numele de Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP) și poate schimba puțin regulile jocului tău. Dar asta nu e neapărat un lucru rău.

SOP - Piesa cu Formă Ciudată

Aproximativ una din zece femei de vârstă fertilă (între 8-13%) se confruntă cu SOP. Nu are preferințe pe cine afectează – poate apărea în diverse contexte, indiferent de greutate, deși apare mai frecvent la femeile cu exces de greutate sau obezitate (Alvarez-Blasco et al., 2006).

Deși numele său sugerează că afectează doar ovarele, SOP e un sindrom care are impact asupra metabolismului, modului în care acționează anumiți hormoni și a sănătății mintale și emoționale a femeii. În centrul său stau ovarele, care prouc hormoni androgeni în cantități crescute, ceea ce poate să perturbe ovulația.

Hormonii androgeni în exces pot duce la cicluri neregulate sau absente, apariția acneei și pilozitate excesivă, printre altele. Lipsa ovulației poate afecta echilibrul hormonilor cum ar fi estrogenul, progesteronul, FSH și LH.


Fun fact: Se speculează că la un anumit moment al istoriei noastre SOP ar fi reprezentat un avantaj evolutiv. În situațiile în care resursele alimentare erau limitate, o femeie cu SOP ar fi avut nevoie de mai puțină energie din alimente pentru a funcționa. Lipsa ovulației și prezența unui exces de hormoni androgeni s-ar putea să fi oferit un atu pentru supraviețuire în acele vremuri.


Acum, în prezent, sunt câteva lucruri asupra cărora ai control. Cunoașterea modului în care te afectează SOP te ajută să dezvolți strategii pentru a-l gestiona mai bine și pentru a avea o viață mai bună.

Deși e întâlnit atât de frecvent, nu știm 100% de ce apare Sindromul Ovarelor Polichistice, însă par să contribuie la dezvoltarea sa (MO Goodarzi, 2011):

factori genetici (SOP apare adesea în aceeași familie);

  • factori de mediu (la ce suntem expuse);

  • factori legați de stil de viață (dietă, mișcare, odihnă etc.)

Una dintre provocările majore ale SOP este rezistența la insulină (RI), care apare la până la 70-80% din femei (Diamanti- Kandarakis & Papavassiliou, 2006; Carmina & Lobo, 2004).

Deși nu cunoaștem toate mecanismele moleculare din spatele acesteia, știm că insulina - un hormon secretat de pancreas, practic un mesager chimic care permite celulelor din mușchi, ficat și țesutul adipos să utilizeze energia din alimente, în special glucoza din carbohidrați pentru a obține energie - are dificultăți în a comunica eficient cu celulele.

Cauzele SOP și provocările asociat

Când devii rezistentă la acțiunea insulinei, corpul tău nu mai foloște eficient glucoza (zahaărul) din sânge pentru a produce energie, lucru care duce atât la creșterea glicemiei (nu vrei asta), cât și la creșterea secreției de insulină (nu vrei nici asta). În acest context, nivelul crescut de insulină, în sinergie cu LH, stimulează producția de hormoni androgeni și scade nivelurile de SHBG (proteina de legare a hormonilor sexuali), cu efecte asupra ovarelor și ciclului menstrual. Această combinație nefericită poate duce la cicluri neregulate, dificultăți în controlul greutății, hirsutism și probleme de fertilitate.

La unele femei, nivelurile crescute de LH în raport cu FSH, hormoni care controlează funcția ovariană, pot afecta ovulația și fertilitatea. Acest dezechilibru este parțial influențat de nivelurile crescute de insulină și leptină.

LH stimulează și producția de hormoni androgeni care, sub acțiunea unor enzime, pot fi convertiți în estrogen. În absența progesteronului, poate avea loc proliferarea țesutului endometrial, ceea ce pe termen lung poate crește riscul de cancer endometrial. Hormonii androgeni, la rândul lor, pot stimula producția de LH, ceea ce poate duce la oligo/amenoree.

Persoanele cu obezitate și femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) pot avea niveluri mai scăzute de adiponectină circulantă, un factor implicat în rezistența la insulină asociată obezității și SOP (Hansen et al., 2018).

Dezechilibrul dintre adiponectină, hormon secretat de țesutul adipos, cu efecte antiinflamatorii, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și crește oxidarea acizilor grași, și citokinele pro-inflamatorii în țesutul adipos poate contribui la inflamație cronică și rezistență la insulină în rândul femeilor cu SOP.

De asemenea, este important de menționat că unele femei cu SOP pot avea niveluri crescute de hormoni androgeni la nivelul glandelor suprarenale, chiar dacă au o greutate considerată normală.


Dar nu dispera! SOP e complex, dar soluțiile nu trebuie să fie complicate. Menținerea unei greutăți sănătoase, adoptarea unei alimentații echilibrate, mișcarea regulată, antrenamentele de forță și un somn de calitate pot contribui la îmbunătățirea sensibilitatății la insulină, reducerea inflamației cronice și, astfel, îți poți îmbunătăți mult calitatea vieții.


Imaginea de mai jos poate ajuta la o înțelegere mai clară a acestor informații.

A review: Brief insight into Polycystic Ovarian syndrome, Endocrine and Metabolic Science, Volume 3, 2021, - Bulsara et al 

Cum se diagnostichează?

Pentru a pune diagnosticul de SOP, este esențial să consulți medicul specialist. Acesta va urma cel mai probabil Criteriile Rotterdam de diagnostic, care implică identificarea unor elemente specifice.

Acestea includ:

  1. Cicluri menstruale neregulate sau absente și/sau anovulație cronică.

  2. Ovare mărite cu aspect polichistic, vizibile prin ecografie*.

  3. Prezența hiperandrogenismului, manifestataă prin niveluri crescute de hormoni androgeni la nivel biochimic sau simptome precum hirsutism, acnee sau căderea părului (pattern androgen).

    *sau AMH (hormonul Anti-Mullerian) elevat, însă doar dacă nu există hiperandrogenism și CM neregulate, conform International Evidence-based Guideline for the Assessment and Management of Polycystic Ovary Syndrome 2023.

Pentru a fi diagnosticată cu SOP, trebuie să îndeplinești cel puțin două din aceste criterii. Pentru că fiecare caz de SOP e ușor diferit și există mai multe fenotipuri, este foarte important să consulți medicul specialist pentru un diagnostic corect.

Acesta va evalua situația ta individuală și va decide ce investigații sunt necesare pentru a stabili diagnosticul corect și intervenția potrivită pentru tine.

Este important să subliniez că simptomele SOP pot varia de la o femeie la alta. Eu, ca nutriționist, nu te pot diagnostica și nu îți pot oferi tratamente, însă te pot ajuta să-ți îmbunătățești alimentația și să-ți modifici compoziția corporală, lucruri care pot avea beneficii semnificative pentru femeile cu SOP. Totuși, este esențială colaborarea cu un medic pentru un tratament complet și personalizat.

Cum se manifestă SOP?

Manifestări de natură endocrină:

  • Cicluri menstruale neregulate; Dacă ai menstruații neregulate/prelungite sau imprevizibile, poate fi un semn de SOP, insă trebuie consultat medicul.

  • Fertilitate redusă sau dificultate în a rămâne însărcinată;

  • Manifestări ale hormonilor androgeni elevați: acnee, hirsutism (fire groase de păr pe față/corp, căderea părului în pattern androgen etc.;


    Manifestări de natură metabolică:

  • Creștere în greutate: până la 88% din femeile cu SOP sunt supraponderale sau au obezitate (cu acumulare de grăsime în zona abdominală, mai ales) și au dificultate în a slăbi (T Barber et al., 2006);

  • Manifestări ale rezistenței la insulină: dificultate în a slăbi, foame și pofte crescute, oboseală, suprimarea ovulației (prin producerea excesivă de androgeni) etc. 

Manifestări de natură psihologică:

  • Anxietate;

  • Depresie;

  • Schimbări bruște te dispoziție;

  • Stimă de sine scăzută.

  • Preocupări legate de imaginea corporală etc.

Riscurile pe termen lung includ dezvoltarea de patologii precum diabetul zaharat, boli cardiovasculare, cancer endometrial, depresie etc, însă aceste riscuri pot fi reduse prin monitorizarea afecțiunii de către medicul specialist și prin adoptarea de obiceiuri sănătoase. 

Cum să faci față provocărilor?

Din nefericire, nu există un tratament care să te scape pentru totdeauna de SOP, dar există diverse strategii prin care îți poți îmbunătăți calitatea vieții, în principal prin modificarea stilului de viață, care implică modificări ale alimentației, pierderea în greutate, exerciții fizice, gestionarea stresului și optimizarea somnului, precum și prin prescrierea anumitor suplimente sau medicamente, acolo unde este nevoie de ele, întotdeauna la recomandarea unui specialist. 


Sunt conștientă că aceste informații te pot copleși, însă e foarte important să te educi, să găsești specialiști empatici care să te ajute să găsești intervențiile potrivite pentru tine și să te susțină și încurajeze să faci schimbările necesare pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

Nu ești o victimă, există soluții prin care poți trăi o viață mai sănătoasă și mai echilibrată și sunt convinsă că ești capabilă să faci schimbări prin care să îți creezi stilul de viață pe care ți-l dorești.


Informațiile prezentate în acest articol au rol informativ și NU înlocuiesc consultarea unui specialist în domeniul sănătății. Nu are scopul de a diagnostica sau trata nici o problemă de sănătate-nici să înlocuiască sfatul unui medic. Consultă-ți întotdeauna medicul sau un specialist din domeniul sănătății înainte de a face orice modificare în stilul de viață actual.

C se manifestă

Audio Block
Double-click here to upload or link to a .mp3. Learn more
Next
Next

De ce e mai dificil să slăbești când ai SOP?